Wa(d)t zijn en doen wij?

WaddenWier is een productiebedrijf dat zich richt op het duurzaam, betrouwbaar en milieuvriendelijk telen van zeewier voor consumptie. Wij kweken en verbouwen dit zeewier op het Texelse land en verwerken dit tot prachtige producten. 

De productie

Wij telen zeesla (Ulva lactuca) ook bekend als sea lettuce of Welsh caviar. Het is een inheemse groene zeewiersoort die over de hele wereld en ook veel in de Waddenzee voor komt.  Onze teelt vindt plaats in bassins op land waar in het juiste seizoen dagelijks uit geoogst kan worden. De zeewier hatchery (kweekkamer) zorgt voor een continue aanvoer van fris en schoon uitgangsmateriaal van hoge kwaliteit. We oogsten daardoor niets uit het wild. Daarna groeit het zeewier in bassins verder uit, gevoed door vers gefilterd zeewater, zonlicht en organische bemesting.

Na het oogsten wordt het zeewier gespoeld en schoongemaakt. Alleen de beste kwaliteit wordt verwerkt. Het grootste deel wordt daarna gedroogd en vervolgens verpakt voor consumptie. Een klein deel van het zeewier wordt vers geleverd aan bijvoorbeeld viszaken en horeca.

Zeewier: lekker en gezonD

Door onze droogmethode op lage temperatuur, ontstaat er niet alleen een smakelijk product met een zilte, truffelachtige smaak, maar blijven ook zoveel mogelijk nuttige voedingsstoffen en spoorelementen in het product aanwezig. Zeewier bevat een overvloed aan gezonde voedingsstoffen zoals essentiele mineralen, vitaminen, vezels en eiwitten. Kortom: een echte superfood die steeds vaker wordt gebruikt. Met zeewier als toevoeging aan het eten, hoef je daarnaast minder zout te gebruiken! Wil je meer lezen over de voedingswaarde van ons zeewier, klik dan hier.

Ons gedroogd zeewier is makkelijk toepasbaar in de keuken door de handige molentjes.  Met een paar keer draaien voeg je prachtige (smaak)accenten toe aan je gerechten, of het nu om een visje, een poke bowl, een risotto of een salade gaat.  Daarnaast ontwikkelen we met ons gedroogde zeewier steeds meer geweldige kruidenmengels van zilte groenten en kruiden waar zowel de thuiskoks als de topchefs van Nederland een groot fan van zijn. Kijk hier voor ons productoverzicht.

Zeewier in cosmetica

Wieren bevatten veel interessante en waardevolle inhoudsstoffen, deze kunnen, door middel van extractie, uit de wieren gehaald worden en vervolgens gebruikt worden in cosmetica en farmaceutische producten.

ZEEwier biostimulant en plantenvoeding

Ons zeewier vormt ook de basis voor Salivital. Als meststof wordt het zeewier gebruikt om plantgezondheid en biodiversiteit te verbeteren in de zilte landbouw. In zeewier zitten namelijk 64 sporenelementen die tekorten bij de plant aanvullen. Salivital stimuleert de groei en bloei van gewassen en ondersteunt de biodiversiteit in het bodemleven door gunstige stoffen.
 


Over WaddenWier

In 2024 is het bedrijf Waddenwier overgenomen door Kasper van Kraaij. Kasper heeft jarenlange ervaring in zowel de biologische landbouw als de mariene aquacultuur.  De productie van het zeewier, de verwerking en verkoop van de producten zijn nu in handen van Kasper.

WaddenWier is opgericht door Marc van Rijsselberghe. Deze zilte pionier werkt reeds jaren met zilte groenten zoals lamsoor, zeekraal en zeekool en heeft daarnaast een grote hoeveelheid nieuwe producten op de markt gebracht.

Samenwerking

WaddenWier werkt nauw samen met een aantal bedrijven en instellingen die gevestigd zijn op Texel.

  • Producten voor consumptie worden verkocht via de webwinkel - Wadzilt.nl.
  • Er wordt samengewerkt met Salt Farm Foundation. Dit bedrijf doet onderzoek naar de verzilting van landbouwgronden, de bemesting en de zouttolerantie van allerlei landbouwgewassen.
  • Samenwerking met projects Port4innovation en Interreg North Sea Region SalFar.

Meer weten over de werkwijze, de onderzoeken of de producten van WaddenWier? Neem contact met ons op.

Wadzilt producten van Waddenwier Texel

ZEESLA